(Продовження 1) Функції та вимоги до пластичних мастил для спеціальної техніки

Розглянемо застосування  Total Ceran XS 40. Існує безліч різних визначень пластичних мастил. Відповідно до пластичних мастил являють собою продукти диспергування загусника в рідкому мастильному матеріалі, що володіють консистенцією від твердої до напіврідкої. До складу мастил можуть входити присадки і тверді наповнювачі.
Пластичні мастила дозволяють вирішувати проблеми, пов'язані з герметизацією вузлів тертя, тому вони широко використовуються, у тому числі в спеціальній, кар'єрні чи гірничодобувній техніці. До змащуваних деталей відносяться підшипники кочення, зубчасті передачі, втулки, шарніри, пальці та інші.
Традиційно в централізованих системах змащуування (ЦСЗ) екскаваторів та іншої гірничої та збагачувальної техніки застосовують мастила на основі літієвого або літієвого комплексного мила. Загущувач визначає температурний діапазон застосування мастила, його реологічні характеристики, адгезійні властивості та ін. Літієві мастила здатні виконувати свої функції у досить широкому діапазоні робочих температур та при різних навантаженнях.
Найважливішою характеристикою мастильних матеріалів є їхня в'язкість, у разі пластичних мастил – в'язкість базової оливи. В'язкість визначає товщину масляної плівки, що утворюється між сполученими деталями. В'язкість при робочій температурі повинна бути достатньою для повного поділу поверхонь, що труться один від одного.
Для того щоб у процесі роботи між деталями утворювалася надійна масляна плівка необхідної товщини, а також, зважаючи на можливість потрапляння забруднень у цю плівку, в централізованих системах мастила спеціальної техніки використовують мастила з досить високою в'язкістю базової оливи (ISO VG 220 або 320 та 460).
У ряді випадків, особливо це характерно для підшипників ковзання, вузол працює в режимі граничного мастила. Тому мастило має володіти високим рівнем протизносних (AW) і протизадирних (EP) властивостей. Оскільки такі властивості пластичним мастилам надаються за рахунок присадок і твердих наповнювачів (наприклад, дисульфіду молібдену), а вони мають властивість витрачатися в процесі роботи, доводиться періодично оновлювати мастило. Це реалізується у вигляді централізованої системи подачі. Поширена проблема, пов'язана з роботою пальців і втулок, полягає в недостатній подачі мастила до зони тертя. В чому причина? (Далі буде.)

Комментарии

Пока нет ни одного отзыва. Оставьте отзыв первым
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии Вход