(Продовження 2) В'язкість базової оливи – її значення

Добре відомо, що в'язкість мастильного матеріалу залежить від температури. Характер цієї залежності може бути різним для різних типів мастил. В'язкість мінеральних масел великою мірою залежить від температури, та його в'язкість різко знижується за умов дії негативних температур. Навпаки, синтетичні оливи залишаються досить текучими навіть за дуже низьких температур.

Плинність (рухливість) масла при низьких температурах, його здатність прокачуватися в системі мастила і надходити до вузлів тертя, відноситься до найважливішої характеристики мастильного матеріалу. Це властивість особливо цінне, т.к. у низці регіонів світу, серед яких і Україна, видобуток корисних копалин інколи здійснюється за температур нижче -30°C, і навіть -40°С.

Тому застосування в централізованих системах подачі пластичних мастил на основі синтетичної базової оливи є кращим для техніки, що працює в умовах низьких температур навколишнього середовища.

Необхідно також враховувати, що при негативних температурах в'язкість оливи ISO VG 220 і 320 стає занадто високою і перешкоджає подачі мастила до вузлів тертя. Це особливо актуально у разі пластичних мастил на основі мінеральної базової оливи. Тому в'язкість базової оливи пластичного мастила, призначеного для роботи в умовах дії екстремально низьких температур, повинна бути нижчою. (Далі буде)